Jag hade en t-shirt för sisådär 30 år sedan som jag älskade. Materialet var en blandning av bomull och lin. Den var tätvävd, ungefär som en Oxford-skjorta. Jag hade den ofta och länge. Till skillnad från vanliga t-shirts så klibbade den inte fast på kroppen varma dagar. Den behöll sin form och blev skönare att bära med tiden – ungefär som med jeans. Linet gjorde att den blev svalkande i varmt väder, var slitstark och snabbtorkande. Har letat länge efter plagg med liknande känsla sedan dess, men tyvärr inte hittat något. Till slut väcktes idén till att försöka återskapa den där känslan själv. Kanske fanns det fler som skulle vara intresserade av plagg med dessa egenskaper?

Förutsättningarna för en egen kollektion var följande.

  • Långtgående krav på en miljömässigt hållbar produktion (ekologiskt certifierade tyger).
  • Ingen plast. Allt tyg (inklusive sytråd) ska enbart bestå av naturmaterial, främst bomull, hampa och lin.
  • Ofärgat tyg eller enbart naturliga färgämnen för att ytterligare minimera kemikalier i produktionen.
  • Plaggen ska inte bara vara ekologiskt hållbara utan också hålla länge genom att vara slitstarka. De ska vara tätvävda (>240 g/kvm) med en fin tunntrådig struktur.
  • Designen ska vara enkel och ren och det ska inte finnas några lösa delar såsom knappar, dragkedjor eller andra detaljer som kan gå sönder.

Jag är genuint bekymrad över den tärande överkonsumtionen och den skada den orsakar i stora delar av världen. Det kan verka motsägelsefullt att jag då samtidigt vill producera något nytt. Min förhoppning är att mina plagg kan vara en bit på vägen mot en mer hållbar produktion och konsumtion genom de krav jag nu har ställt upp. Detta är drivkraften bakom FLAXon Ecowear.

Peter